Tillbaks på ”brottsplatsen”..

För 3 veckor sedan fick jag ett telefonsamtal från Kollegas Anita Täpp, vilken gjorde ett ganska stort reportage om oss som strejkade på Focus CRS i Fränsta i 66 dagar mars-maj 2013.
Hon ville komma upp och göra en uppföljning typ ”Vad hände sen?” Nu kunde iofs inte alla som strejkade komma p.g.a olika anledningar, men 3 av oss fanns iaf tillgängliga.
Resultatet av besöket? Det kan ni se i senaste numret av Kollega på nätet, det blev en hel serie artiklar om oss strejkande, Focus CRS och Peak Partners. (Vet inte när eller om det kommer med i pappersupplagan)
Foto: Marie Birkl
(Foto: Marie Birkl)
Tillbaka i Fränsta – ett år senare
För knappt ett år sedan bröt det ut en strejk på ett callcenter i Fränsta. De anställdas kamp för rimligare villkor och löner fick ett stort medialt genomslag. Nu har Kollega åkt tillbaka och träffat några av de som strejkade – och några som valde att jobba vidare ändå.

De trotsade strejken
De stod på andra sidan och valde att fortsätta jobba på callcentret i Fränsta när kollegorna stod utanför och strejkade för kollektivavtal. Nu vill de gärna berätta sin version – utan att be om ursäkt.


(Foto: Marie Birkl)
Fränstastrejken – vad handlade det om?
Den 21 mars förra året inledde anställda vid callcentret Focus CRS i Fränsta en strejk för att försöka få till schysta villkor genom kollektivavtal. Callcentret ägdes av investeringsbolaget Peak Partners, i Stockholm, som personalen skulle ragga kunder åt.

Svajig ekonomi i Fränstaföretag
Stora kostnader och blygsamma inkomster. Så kan man sammanfatta ekonomin för de inblandade bolagen i Fränstastrejken. Hur det ser ut i dag vet vi inte – bolagens representanter fortsätter nämligen att tiga som muren.

Seger i Fränsta, enligt Unionen
Unionens konfliktgeneral Bosse Hallberg anser att det går att dra två lärdomar av konflikten. För det första är det en förutsättning att de anställda håller ihop. I det avseendet lyckades man. Trots att strejken drog ut på tiden uppstod ingen splittring bland medlemmarna.

Fränsta ändrade inte bidragsreglerna
Fränstakonflikten ledde till en politisk debatt på riksnivå: Ska verkligen oseriösa företag kunna få företagsstöd från staten?