På benen igen..

Japp, var till läkaren i onsdags för att kolla varför jag hör så dåligt efter öroninflammationen och får febersvängar då och då. Ja att jag fortfarande hör dåligt berodde på gammalt blod och gegga innanför trumhinnorna efter min öroninflammation och det skulle tydligen ge sig med tiden. Blev ordinerat nässpray och skulle återkomma om det inte blivit bättre på 2 veckor. Tog upp det här med utbildningen och att återgå dit trots febersvängar. Inga problem sa både läkaren och läraren, jag har ju inte covid och smittar ingen så.. Har ju inte haft covid heller, kollat flera gånger.

2 augusti

7 augusti

Pratade med en av lärarna om att komma tillbaks, låg ju efter en del, missat all praktisk övning på A och B-truck + C2 (Hjullastare) Dom andra var ju redan klara med truck och skulle göra det sista på hjullastare på fredagen. Eftersom jag ju kört truck ganska mycket tidigare på Dyno i närmare 10 års tid (Dock med internt truckkort, dvs gällde endast inne på Dynos fabriksområde.) så skulle jag infinna mig på YA i Birsta på torsdagsmorgonen för att validera mina kunskaper bakom ratt och spakar i truck.

Lite nervöst var det allt, jag hade ju inte kört truck på över 20 år. Teorin hade jag klarat av via nätet, är många övningar och tester där så man kan göra under hemmastudier och även vid sjukdom om man orkar sitta och göra det.
Ja, hur som haver så konstaterade jag att denna truck jag skulle köra var en hel del annorlunda. (Modern kanske nån skulle säga 🙂 ) Några små typ vippströmbrytare på armstödet för gaffelstyrningen, på Toyotan på Dyno var det 4 långa spakar fästa i golvet. I övrigt var det sig ganska likt, tog nån minut för att lära sig smyga på ”vipparna” men sen var man igång igen. Flyttade och staplade lite pall och smög runt lite på en bana utan att riva ner något. Slutligen sa han jag ”körde upp” för att det räcker nu, och sen var saken biff. Att det skulle flyta på så bra efter så lång tid förvånade oss båda två.

Angående hjullastare så fick jag söka en liten förlängning på kursen, tror att jag gjort alla teoretiska övningar som behövs, men dom praktiska övningar jag missat skall jag göra på kvällstid till veckan, det känns ganska spännande för jag har aldrig ens suttit i en hjullastare förut. Det enda i närheten av det är väl när jag körde baklastare på vägverket i början av 80-talet.

Fredagen tillbringades även den i Birsta, då med lite simulatorkörning med timmerbilskran och VR-körning med fordonsmonterad kran. Timmerbilskran är ju nästan samma som kranarna som satt på skotare som man kört förr, men där hade man tappat en hel del av flytet, iofs var det simulator och det blir ju inte riktigt samma sak som på riktigt. Ska man döma av hur det varit med lastbil så är det ju mycket lättare att köra ”på riktigt” s.a.s. Det tog iaf över 1 timme att lasta på och lasta av ett lass innan datorn godkände det.
Att köra kran med VR-utrustning på sig var nog det läskigaste, roligaste och fränaste jag gjort, men även jäkligt svårt. Övningen där var att lyfta och stapla 4 stora kuber på varandra, det tog faktiskt inte så lång tid trots att det inte liknade något man gjort tidigare.