Vad är det som händer, och varför??

Ja, vi backar bandet till januari 2019 när sverige fortfarande saknade en regering. Då gick SAP till V för att få deras stöd för en regeringsbildning med S och MP, stödda av C och L i den sk. januariavtalet. Villkoret var att V skulle hållas utanför allt inflytande, vilket i mitt tycke var rejält magstarkt. V accepterade och lade fram ett villkor och löfte, börjar man tafsa på LAS och inför marknadshyror så kommer man att göra vad man kan för att avsätta Löfven och regeringen. Här kan man höra vad Jonas Sjöstedt förklarade på nyheterna i januari 2019:

Hur gick det sedan?
Jo, regeringen börjar prata marknadshyror, i första skedet fri hyressättning på nybyggen. Sen???? Vad vet man, så småningom finns det fler nybyggen med fri hyressättning.
Tisdagen den 15 Juni kom V med ultimatum, slopa förslaget om fri hyressättning eller inled nya förhandlingar med Hyresgästföreningen.
”Tidsfristen löper ut klockan 10 på torsdag. Om regeringen inte accepterar något av alternativen kommer man att gå vidare med en ny process om ett misstroende, meddelar Dadgostar.”

Vad gör då regeringen? Jo, man skickar fram Morgan Johansson samma dag för att försöka svartmåla och vara allmänt obstinat och nedlåtande mot V i en pressträff i TV.

Torsdag den 17 Juni när fristen går ut händer väl inget speciellt vad det gäller S och V, man nonchalerar helt enkelt och förlitar sig på att V skall vika sig och agera dörrmatta. Meningen var väl att V under dagen eller på fredagen skulle starta det byråkratiska kring misstroendeförklaringen, men då passade det av nazister grundade SD på att göra detta före V.

Idag kallade statsminister Stefan Löfven och centerns Annie Lööf till presskonferens angående V’s ”hot” sådär 3 dygn efter deadline i torsdags Kl.10.00.

Här meddelar man att man delvis går med på ett av V’s i tisdags ställda villkor.
Villkoren för att inte rikta misstroende var att endera helt enkelt skrota punkt 44 gällande marknadshyror, alternativt inleda förhandlingar med hyresgästföreningen istället för tidigare erbjudna ”samtal”.
Vad man nu idag erbjöd var att hyresgästföreningen skulle få sitta med och förhandla, med det villkoret att om förhandlingarna inte resulterade i något så tar regeringen över och formulerar en lag. Detta är inte vad V eller jag själv anser vara shysst och ok som förhandlingsvillkor. Det innebär att hyresvärdarna i princip kan sätta sig med armarna i kors och bara säga nej till allt och sedan få igenom sina villkor via regeringen och ny lag. Ja, en jäkla teater bara.Senare idag förväntas Nooshi och V hålla en presskonferens där jag förutsätter att V står kvar vid sin ståndpunkt och fäller Statsministern och sittande regering imorgon ifall inte punkt 44 tas bort helt.

”Dadgostar: Ovärdigt av regeringen – punkt 44 måste strykas”
”Om inte regeringen kommer med en ny lösning inför måndagens omröstning så kommer Vänsterpartiet att rösta för ett misstroende mot Stefan Löfven. Kravet är att punkten om hyrorna i januariavtalet stryks.”

Personligen tycker jag det är snudd på patetiskt att höra gamla sossar och Annie Lööf yra om att V krokat arm med SD i det här fallet och att V förtjänar förakt, spott och spe för detta.

Sanningen är väl den att V lagt sig alldeles för platta för S, MP, C och L för att de skulle kunna få till stånd en regering med C och L som stödpartier. Vad fick V för detta? Intet, dom fick däremot en klausul i januariavtalet att dom skulle ha noll inflytande. Är det ett parti som tagit ansvar och offrat sig för sittande regering så är det väl V.
Och tacken för det är? Ja, en utmålning från gammelsossarna och centern som SD-kramare. Att V med största sannolikhet kommer att rösta bort sittande statsminister i morgon beror på att dom lovat detta för snart 2,5 år sedan, det handlar inte om att man sympatiserar med SD. Att påstå sådant trams är är ju rent sjukligt löjligt, S kan bättre än så kan man tycka, eller är det en ny nivå man håller för att slippa ansvaret som följer även när det stormar?

Jag vill inflika att jag flera gånger röstat S och tycker att de bortsett denna fadäs skött sig riktigt bra, men nu börjar det dra alldeles för långt åt höger för att jag ska ta S i försvar. Ett arbetarparti skall verka för arbetare, borgerlig politik kan borgarna få sköta.

Vild gissning, S kommer med ett köttben och en till presskonferens innan mörkret faller.

Detta inlägg är publicerat under Egna funderingar, Politik av Christer Gunnarsson. Bokmärk permalänken.

Om Christer Gunnarsson

Liten blogg om en stor gube som ämnar krympa en del. Christer Gunnarsson heter jag, född hösten 1965 och boendes i Ljungaverk. Ensamstående och trivs väl bra med det, eller finner mej åtminstone i hur det idag ser ut på den fronten. :-) En del kallar mej kommunist, och visst, mycket av åsikterna drar långt åt vänster. Men jag vill nog hellre titulera mej humanist. Har inte mycket till övers för rasister och annat pack ute på yttre högerkanten.