C2, eller behörighet till hjullastare med gafflar..

Jodå, sånt ska man också ha. Var ju och validerade mina kunskaper i truckkörning i torsdags förra veckan och denna vecka var det hjullastare med pallgafflar som gällde på kvällstid efter ordinarie skola. Riktigt spännande och lite nervöst eftersom jag aldrig kört eller ens suttit i en sån, ja storleksmässigt så har jag ju kört skotare i storlek större, men ändå. Det var väl en 35 år sen det. 🙂
Rattade en baklastare en del på vägverket också, men då pratar vi tidigt 80-tal.

Väl på plats så blev det en mugg kaffe och lite snack med Oskar (Läraren) och det visade sig att vi hade en del gemensamma bekanta även om det var en långt tillbaks i tiden, han hade nämligen gått på riksyrkesskolan i Torpshammar och han var bara nått år äldre än mig.
Efter att vi surrat en stund under Oskars middag så var det dags, här en bild på hjullastarna som fanns att tillgå, ett par små Volvo L35G och en JCB 416.

Torsdagens övning var att lära sig köra Volvo och plocka lite med pallar som hade olika last och flytta runt lite med och få kläm på var man satt gafflarna bäst utan att köra sönder eller tippa omkull några grejer.
Volvo L35G som jag rattade:

En titt hur det ser ut inifrån hytten:

Och en vagn som man skulle träna på att lossa och sedan lasta igen:

Det var en hel del övningar att göra, lossa och lasta en vagn, stapla cipaxbehållare, köra in ett långt rör mellan en fejkad port av däck. Ingick även att öva på att byta redskap, skopa till gafflar och vice versa. Efter att ha övningskört ungefär 3 timmar så tyckte Oskar att vi skulle göra kväll, jag har ju trots allt  ~1 timmes bilkörning kvar innan jag kom hem. Vi bestämde att lite mer övning inte skulle skada så vi kom överens om att köra en stund på onsdagen efter skolan också.

Onsdag efter skolan begav jag mig iväg till Birsta och mer körning. Den här gången tyckte han att jag kunde prova att köra med den lite större maskinen också, en JCB 416 har jag för mig att den hette.

Började med ungefär samma övningar som under gårdagen och konstaterade raskt att sikten var bra mycket bättre, man hade bra uppsikt över var man satte gafflarna och slapp chansa så mycket. Sitter ju dubbla ”vippkolvar” på JCB’n men bara en enkel kolv mitt i i lyften som skymmer mycket sikt på Volvon.
Smidig maskin trots den större storleken, men jag skulle nog ändå föredra volvon om jag skulle hålla på med pallar ofta, kändes smidigare plus att jag tyckte att det gick bättre att smyga igång från stillastående om man har lite instabilt på gafflarna. Men nu har jag ju bara kört nån timme med båda två så… Kan ju bli annat om man kör i yrket dagligen.
Sikten över gafflarna är som sagt bättre:

På slutklämmen fick jag köra runt lite och ner och upp i en backe med full grusskopa i volvon för att känna hur maskinen betedde sig med tung last, det var lite vingligare än vanligt. 🙂
Passade på att krafsa lite i en sandhög för att känna hur det kändes också, kändes som det nog skulle gå att lära sig sånt också lite raskt, känns mest som en kostnadsfråga eftersom man får gå det separat. Det är bara körning med gafflar (C2) som ingår i skolan.

Efter att ha trixat runt i dryga 2 timmar så tyckte Oskar att det räckte och att jag kunde åka hem, teorierna för A och B-truck samt hjullastare hade jag ju redan gjort klart hemifrån på nätet.

Ja, nog om detta, nu har jag klarat av C-kortet, Truck A, B och hjullastare med lastgafflar (C2) och ADR 1.3.
Nu är det liksom ”bara” YKB, CE kvar.
Ev. full ADR och hjullastare med skopa och snöblad vore också bra, men det är en kostnadsfråga, man tjänar ju inte några stora pengar när man går i skola.