Tankar om vindkraft..

Ja, det pratas ju vitt och brett om vindkraftens för och nackdelar i byarna, är den bra eller dålig egentligen? ST 10/6-2023
Själv är jag väl ingen anhängare av vindkraft, dom är ju inte speciellt fina att se på även om det är imponerande stora byggnationer. En tanke är ju att man lika gärna kunde bygga dessa söderut där man har problem med ellbrist. Men jag kan ju inte heller påstå att jag är emot utveckling och den framtid dom står för, vi kommer att behöva än mer el framledes till industrier, elfordon och all datoriserad utrustning som kommer mer och mer. Vad kan då vara bättre än fossilfria energikällor som t.ex vindkraft?
Visst, man kan agera Don Quiljote av La Mancha och ömma för diverse fåglar, småkusar och en förfulad utsikt mot omgivande natur hemma eller i fritidsboenden, men i mina ögon är det som sagt att agera Don Quiljote, ni vet han som fäktades mot väderkvarnar utan minsta möjlighet att gå segrande ur bataljen.

Man kan inte stoppa utveckling, speciellt inte när den drivs på av penningstarka kapitalister.

En observation jag gjort är att väldigt många som är notoriska motståndare till vindkraften tycks vara SD-sympatisörer och borgare från klassisk arbetarklass, men vad i hela friden menar jag med det då?
Jo, till syvende och sist handlar ju det här med vindkraften och företagen bakom dessa om pengar och kapitalisternas hunger efter mer och mer av den varan.
Och kapitalisterna då? Ja dom hittar man mestadels bland borgarnas väljare, typ M, L, KD och SD.

Jag menar, varför skulle en vanlig arbetare rösta fram partier som gynnar kapitalisterna, dvs de som vill exploatera allt i naturtillgångar i sin jakt på mer kapital?
Man kan även ha teorier om att detta med vindkraften kan vara ett sätt för kapitalisternas lobbyister att få bygga nya kärnkraftverk med skattebetalarnas pengar, samtidigt som det sprids propaganda om vindkraftverken och deras farliga ”avfall” när dom är utslitna och skrotfärdiga.
Kikar man runt lite så visar det sig ganska snart att det är väldigt mycket struntprat och ren gallimattias i motståndarnas argumentering, för ett par år sedan skrev Vattenfall så här:
Vindkraftverk återvinns i dagsläget upp till 85-90 %
Hur avvecklas en vindkraftspark?

Svensk vindenergi skrev:
Återvinning av vindkraftverk
”Vindkraftverket består till ca 85 procent av stål och järn, idag återvinningsbara material.”

Ny Teknik skrev:
Beskedet: Nu kan alla rotorblad från vindkraftverk återvinnas.
”Den danska turbintillverkaren Vestas hävdar ett genombrott för återvinning av vindkraftverk.”

Naturskyddsföreningen skrev:
Vanliga myter om vindkraft
”Vindkraft är ett av de snabbast växande energislagen i världen. Det ger både förnybar, billig och utsläppsfri elproduktion, ändå finns det finns många missuppfattningar kring hur de påverkar naturen, klimatet och oss människor. Myter som leder till oro och motstånd mot vindkraft.”

Visst, det finns avigsidor med vindkraftverk, men när ett sådant kapsejsar så berör det bara den närmsta omgivningen, det är inget som kommer påverka djur, bär, svamp och fisk gällande ätlighet hundratals mil omkring i många år. Jo, jag tänker på Tjernobyl 1986 och restriktionerna angående vissa livsmedel.

Med risk för att bli kallad borgare vill jag slutligen konstatera att min åsikt om vindkraften väger över på positiv med viss övervikt.

/Christer Gunnarsson