Kortsemester nyss..

Ja, jag var iväg ner till Hälsingland en sväng för att hälsa på Pappa Bernt och syster Jenny i Älvsund och ta en liten tripp till ”Nyboan” och dra upp några gäddor. 🙂

När jag kom fram blev det i vanlig ordning några givar poker, första given var riktigt trevlig att få och den tog väl bort lite av entusiasmen hos Pappa är jag rädd. 😀

Nåväl, de blev bara några givar och sen blev det bestämt att vi skulle åka över till ”Nyboan” och prova fiskelyckan. Men först en tripp till Bergsjö för att titta till gravarna och handla lite mat och fika. Det slår mig varje gång jag är på kyrkogården hur otroligt fint det är där, vilken härlig omgivning det är, eller vad säger ni?

Här på bänken kan man sitta och fundera över tillvaron och då med en fin utsikt över sjön.

Vill man inte titta på sjön kan man ju alltid titta på den fina dammen inne på kyrkogården.

Nu syns det inte på denna bild, men man håller på att snygga till klocktornet på kyrkan f.n.

Hur som haver, efter besöket på kyrkogården och lokala ICA-butiken så åkte vi vidare till ”Nyboan” för lite fiske. Ett härligt ställe utan vare sig vatten, avlopp eller el, ja knappt någon mobilmottagning på Telia heller. Så man kan väl lugnt säga att det är en oas utanför all ära och redlighet. 😉

Här håller Far och syster å att packa en liten vagn med grejer som ska med, det är några hundra meter ned till sjön så den där vagnen var väldigt bra att ha även om Pappa och jag tyckte den verkade lite bräcklig. Men faktum är att den ska hålla för 80 kg, nu lastade vi iofs inte så mycket, men den håller nog.

Väl ute på sjön konstaterade vi ganska snabbt att varken abborren eller gäddan var på hugget. men det är ju skönt bara att sitta på sjön och finnas också, prata lite strunt och ljuga om fiskar man fått förr och så, ja ni som vet vet ju. 🙂 Här en stilstudie på Pappa när han metar och väntar på storabborren.

Helt utan fisk blev vi inte, det blev ett gäng småabborrar på oss var, gäddorna lyste dock med sin frånvaro. Ovanligt nog fick jag upp en brax på metspö vilket inte hände så ofta där nere numera, känns som den är på gränsen till utrotad om man jämför med när jag var 12-13 år och man fick flera stycken varenda gång man var ute. Den jag fick vägde gissningsvis ~2kg, det passerade en våg precis när jag drog upp den, men jag hann inte väga den. 😉

Här är ett kort som Jenny knäppte strax efter att hon hjälpt mig att håva in den.


Tog en bild när den låg på botten i båten också, morakniven bredvid är av normalstorlek så man ser ju att firren är välväxt. Roliga rackare att få på metspö, för dom är ganska platta och känns som om det vore en 7-8 kilos gädda när dom strävar emot. Goda fiskar att röka eftersom dom är ganska feta, godast är att lägga en revbenssida på knäckebröd och smaska i sig, saltet suger in så fint på sidorna som är ganska tunna. Nu fick dock denna glida ner i vattnet igen eftersom det är så lite brax i sjön och för att den inte blev så skadad när jag tog upp den. Tror faktiskt det är första gången någonsin jag har släppt tillbaks en fisk i matstorlek. 🙂

Vi har ätit och fikat gott medan jag varit där nere, tog lite bilder på det också. 😀

Middagen i tisdags, grillat kött och potatissallad.


Och efterrätten. 😛Pappa har en gammal Valmet 656 tror jag den hette, den har inte velat fungera sedan något år så han ville att jag skulle hjälpa honom att få liv i den igen.

Dieselmaskin med 3 cylindrar och plusjord visade det sig vara. Jag har inte speciellt stor erfarenhet av traktorer och inte heller dieselmotorer, och definitivt inte plusjord, så det blev en del att försöka sätta sig in i. Började med att dränera den på gammal diesel i tanken, luktade mer som fernissa eller nått, smakade även otroligt eländigt när jag fick en rejäl skvätt i munnen när jag skulle suga upp för att få häverteffekt eller hur man ska beskriva det.. 🙁 Lossade lite kablar och ”räkade” så kabelskorna skulle få bättre kontakt och knackade lite på startmotorn som först inte ville gå igång när solenoiden slog till. Men med fräsch diesel i tanken (Var nog en 3-4 år gammal den dieseln som var i), lite bättre batteri med rätt volt (12) så small den igång efter en stund. Det var nog på tiden, för den var nästan fastväxt i hallonsnår och brännässlor (Vi klippte oss fram med en häcksax för att öht komma in i hytten). Pappa verkade nöjd att den fungerade igen, nu kan snön få komma.


Och slutligen var den helt loss från vegetabilierna. 🙂

Träffade även bror Anders, hans Sara och deras barn när dom kikade ner över dagen liksom en av Anders barndomskamrater som var ute på tur med sina barn.

Jaja, på kvällskvisten blev det kortspel igen, och det gick riktigt bra i femhundra faktiskt.

Men i poker var det pappa som regerade

På vägen hem igår stannade jag som vanligt till i Hassela och tankade (Alltid billig bensin)

Nu vet jag inte hur länge den nedre skylten suttit där, men jag har iaf aldrig riktigt läst eller tänkt på vad det står på den, men igår upptäckte jag… 😀
Vi tar och förstorar upp så det syns även i mobiltelefoner.

Avslutningsvis ett tips till alla som fixar och donar en massa matdosor som ni fryser in och ska ha med till jobbet vid senare tillfälle, tänk på att det är viktigt att skriva datum på dosorna. 😉

Jäklar vilket långt inlägg det blev, men å andra sidan skriver jag ju glest så.. Ha en trevlig sommar.

Detta inlägg är publicerat under Egna funderingar, Tips av Christer Gunnarsson. Bokmärk permalänken.

Om Christer Gunnarsson

Liten blogg om en stor gube som ämnar krympa en del. Christer Gunnarsson heter jag, född hösten 1965 och boendes i Ljungaverk. Ensamstående och trivs väl bra med det, eller finner mej åtminstone i hur det idag ser ut på den fronten. :-) En del kallar mej kommunist, och visst, mycket av åsikterna drar långt åt vänster. Men jag vill nog hellre titulera mej humanist. Har inte mycket till övers för rasister och annat pack ute på yttre högerkanten.