Uttalande från SAP’s Distriktskongress V-Norrland 2013..

Ordning och reda på arbetsmarknaden – uttalande antaget på Distriktskongressen 2013

Ordning och reda på arbetsmarknaden.

”I Fränsta, en liten ort i hjärtat av Medelpad, pågår just nu en strejk som berör tio medlemmar i Unionen. Arbetsgivarens hårdnackade motstånd mot att träffa kollektivavtal gör denna ”lilla” konflikt till något mycket större. Är det OK att etablera verksamhet i glesbygd med statligt ekonomiskt stöd och anställa ungdomar till urusla villkor och sedan hota med nedläggning när det ställs krav på justa anställningsvillkor? Självklart inte.

Utan kollektivavtal riskerar den anställde:

att bli utan ersättning de första 14 dagarna vid sjukdom.

att gå miste om tjänstepension.

att bli utan OB och övertidsersättning.

att bli utan gruppliv- och arbetsskadeförsäkringar.

att aldrig få chans till en tillsvidareanställning i företaget.

Just detta har drabbat de anställda i Fränsta. Med ett kollektivavtal så får de anställda detta automatiskt och det blir reglerat hur samarbetet mellan anställd och arbetsgivare skall fungera.

Socialdemokraterna i Västernorrland vill på detta sätt tydliggöra att denna typ av företeelse på svensk arbetsmarknad – för det handlar inte bara om Fränsta och Focus CRS – inte ska gälla vare sig i glesbygd eller i stad. Därför stöder vi Unionen och deras medlemmar i deras kamp för ett kollektivavtal. Både alla seriösa arbetsgivare och deras anställda tjänar på att det råder justa villkor på den svenska arbetsmarknaden. Skattefusk, svartarbete, utnyttjande av utländsk arbetskraft, lönedumpning och livsfarliga säkerhetsbrister. Avarterna på svensk arbetsmarknad blir allt fler. Unionens strid i Fränsta för ordning och reda på arbetsmarknaden gynnar därför alla löntagare.”

Uttalandet är antaget på Socialdemokraterna Västernorrlands distriktskongress den 13 april 2013

Detta inlägg är publicerat under Egna funderingar, Politik av Christer Gunnarsson. Bokmärk permalänken.

Om Christer Gunnarsson

Liten blogg om en stor gube som ämnar krympa en del. Christer Gunnarsson heter jag, född hösten 1965 och boendes i Ljungaverk. Ensamstående och trivs väl bra med det, eller finner mej åtminstone i hur det idag ser ut på den fronten. :-) En del kallar mej kommunist, och visst, mycket av åsikterna drar långt åt vänster. Men jag vill nog hellre titulera mej humanist. Har inte mycket till övers för rasister och annat pack ute på yttre högerkanten.

1 svar på ”Uttalande från SAP’s Distriktskongress V-Norrland 2013..

  1. Pingback: Peak Partners, ett bolag som vägrar teckna kollektivavtal | Annarkia

Kommentarer inaktiverade.